Çocukların özgüvenini ve özsaygısını besleyin


 Onları Övün - Çocukların ilk adımlarını veya yeni bir oyun öğrenme yeteneklerini teşvik etmek, çevrelerini keşfetme ve öğrenme arzusu geliştirmelerine yardımcı olur. Çocukların incinemeyecekleri güvenli bir alanda keşfetmelerine ve oynamalarına izin verin. Gülümseyerek ve onlarla sık sık konuşarak onları temin edin. Faaliyetlerinde aktif bir katılımcı olun. Dikkatiniz, özgüvenlerini ve benlik saygısını geliştirmelerine yardımcı olur.

Gerçekçi Hedefler Belirleyin - Küçük çocukların, istekleriyle yetenekleriyle örtüşen gerçekçi hedeflere ihtiyaçları vardır. Yardımınızla, daha büyük çocuklar yeteneklerini test eden ve özgüvenlerini artıran aktiviteler seçebilirler.

Dürüst Olun - Başarısızlıklarınızı çocuklarınızdan saklamayın. Hepimizin hata yapabileceğini bilmeleri onlar için önemlidir. Yetişkinlerin mükemmel olmadığını bilmek çok güven verici olabilir.

Alaycı Açıklamalardan Kaçının - Bir çocuk oyunu kaybederse veya bir testi geçemezse, durum hakkında nasıl hissettiğini öğrenin. Çocukların cesareti kırılabilir ve moral konuşmasına ihtiyaç duyabilir. Daha sonra hazır olduklarında konuşun ve güvence verin.

Çocukları cesaretlendirin - Sadece ellerinden gelenin en iyisini yapmaya değil, aynı zamanda sürecin tadını çıkarmaya da çalışın. Yeni aktiviteler denemek çocuklara takım çalışması, özgüven ve yeni beceriler öğretir.


Çocukları Oyuna Teşvik Edin

Çocuklar için oyun sadece eğlencedir. Bununla birlikte, oyun zamanı onların gelişimi için yemek ve iyi bakım kadar önemlidir. Oyun zamanı çocukların yaratıcı olmalarına, problem çözme becerilerini öğrenmelerine ve öz kontrolü öğrenmelerine yardımcı olur. Koşmayı ve bağırmayı içeren iyi, dayanıklı oyun sadece eğlenceli olmakla kalmaz, aynı zamanda çocukların fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı olmalarına yardımcı olur.


Çocukların Oyun Arkadaşlarına İhtiyacı Var


Bazen çocukların akranlarıyla vakit geçirmeleri önemlidir. Çocuklar başkalarıyla oynayarak güçlü ve zayıf yönlerini keşfeder, aidiyet duygusu geliştirir ve başkalarıyla nasıl geçineceklerini öğrenirler. Komşular, yerel toplum merkezleri, okullar veya yerel park ve eğlence departmanınız aracılığıyla iyi bir çocuk programı bulmayı düşünün.


Ebeveynler Harika Oyun Arkadaşları Olabilir


Eğlenceye katıl! Bir çocukla Monopoly oynamak veya boyama yapmak, fikirleri paylaşmak ve rahat bir ortamda birlikte vakit geçirmek için size harika bir fırsat verir.


Eğlence için oyna


Kazanmak, dahil olmak ve aktiviteden zevk almak kadar önemli değildir. Çocuklara sorulması gereken en önemli sorulardan biri “Eğlendin mi?” değil, “Kazandın mı?” sorusudur.


Hedef odaklı toplumumuzda, genellikle yalnızca başarıyı ve kazanmayı kabul ederiz. Bu tutum, yeni aktiviteler öğrenen ve deneyen çocuklar için cesaret kırıcı ve sinir bozucu olabilir. Çocukların katılmaları ve eğlenmeleri daha önemlidir.


TV kullanımı izlenmelidir.


Televizyonu düzenli olarak “bebek bakıcısı” olarak kullanmamaya çalışın. Çocuklar için televizyon programları seçerken seçici olun. Bazı gösteriler eğitici olduğu kadar eğlenceli de olabilir.


Okul eğlenceli olmalı!


Okula başlamak çocuklar için büyük bir olaydır. “Okul oynamak” onlara okul hayatına bir bakış vermenin olumlu bir yolu olabilir.


Onları diğer çocuklarla birlikte olma ve yeni arkadaşlar edinme fırsatı sunan bir okul öncesi, Head Start veya benzeri topluluk programlarına kaydetmeye çalışın. Çocuklar ayrıca akademik temellerin yanı sıra nasıl karar vereceklerini ve sorunlarla nasıl başa çıkacaklarını da öğrenebilirler.


Uygun rehberlik ve öğretici disiplin sağlayın


Çocukların yeni beceriler ve bağımsızlık keşfetme ve geliştirme fırsatına ihtiyaçları vardır. Aynı zamanda, çocukların belirli davranışların kabul edilemez olduğunu ve eylemlerinin sonuçlarından sorumlu olduklarını öğrenmeleri gerekir.


Bir ailenin üyeleri olarak, çocukların aile biriminin kurallarını öğrenmeleri gerekir. Adil ve tutarlı rehberlik ve disiplin sunun. Bu sosyal becerileri ve davranış kurallarını okula ve sonunda işyerine götüreceklerdir.


Rehberlik ve Disiplin Önerileri


Beklentileriniz konusunda sağlam, ancak nazik ve gerçekçi olun. Çocukların gelişimi sizin sevginize ve teşvikinize bağlıdır.

İyi bir örnek oluşturun. Bu davranışı uygulamazsanız, bir çocuktan özdenetim ve öz disiplin bekleyemezsiniz.

Çocuğu değil, davranışı eleştirin. “Kötü bir erkek ya da kızsın” yerine “Yaptığın kötü bir şeydi” demek en iyisidir.


Dırdır, tehdit ve rüşvetten kaçının. Çocuklar dırdırı görmezden gelmeyi öğrenecekler ve tehditler ve rüşvetler nadiren etkili oluyor.


Çocuklara, onları “neden” disipline ettiğinizin nedenlerini ve eylemlerinin olası sonuçlarının neler olabileceğini söyleyin.


Duygularınız hakkında konuşun. Hepimiz zaman zaman öfkemizi kaybederiz. “Üstünüzü patlatırsanız”, ne olduğu ve neden kızgın olduğunuz hakkında konuşmak önemlidir. Hatalıysan özür dile!


Unutmayın, amaç çocuğu kontrol etmek değil, onun kendini kontrol etmeyi öğrenmesidir.


Güvenli ve güvenli bir ev sağlayın.


Çocukların bazen korkması normaldir. Herkes hayatının bir noktasında bir şeylerden korkar. Korku ve kaygı, anlamadığımız deneyimlerden doğar.


Çocuklarınızın kaybolmayan ve davranışlarını etkilemeyen korkuları varsa, ilk adım onları neyin korkuttuğunu bulmaktır. Sevgi dolu, sabırlı ve güven verici olun, eleştirel değil. Unutmayın: korku çocuk için çok gerçek olabilir.


Korku Belirtileri

Gergin tavırlar, utangaçlık, geri çekilme ve saldırgan davranışlar çocukluk korkularının belirtileri olabilir. Normal yeme ve uyku düzenindeki bir değişiklik de sağlıksız bir korkuya işaret edebilir. “Hasta oynayan” veya düzenli olarak endişeli hisseden çocukların dikkat edilmesi gereken bazı sorunları olabilir.


Okul korkusu, yeni bir mahalleye taşınmak, okul değiştirmek gibi stresli bir olaydan sonra veya okulda yaşanan kötü bir olaydan sonra ortaya çıkabilir.


Çocuklar hastalık nedeniyle bir süre evde kaldıktan sonra okula gitmek istemeyebilirler.


Ne zaman yardım aranmalı


Bir çocuğun duygu veya davranış sorunları olup olmadığını genellikle ilk fark eden ebeveynler ve aile üyeleridir. Öğretmenlerin ve diğer bakıcıların gözlemleri, çocuğunuz için yardım aramanıza neden olabilir. Bir sorundan şüpheleniyorsanız veya sorularınız varsa, çocuk doktorunuza danışın veya bir ruh sağlığı uzmanıyla iletişime geçin.


Uyarı işaretleri


Aşağıdaki işaretler, profesyonel yardım veya değerlendirme ihtiyacını gösterebilir:


Okul performansında düşüş

Güçlü çabalara rağmen düşük notlar

Düzenli endişe veya endişe

Okula gitmeyi veya normal çocuk aktivitelerine katılmayı tekrar tekrar reddetme

Hiperaktivite veya kıpır kıpır

Kalıcı kabuslar

Kalıcı itaatsizlik veya saldırganlık

Sık öfke nöbetleri

Depresyon, üzüntü veya sinirlilik

Yorumlar